Sėkmė vykdant vokiečių kalbos projektus

Šiandien daugiakalbystės tema mūsų visuomenėje tampa vis dažnesnė. Nors neretai dar manoma, jog vien anglų kalbos lietuvaičiams visiškai pakanka sėkmei patirti, moksliniai tyrimai tvirtina ką kita: sėkmingiausi Europos piliečiai, tarp jų ir lietuviai, ryžtingai kopiantys karjeros laiptais, moka be savo gimtosios kalbos mažiausiai dar dvi užsienio kalbas.

Daugelyje profesijų geros užsienio kalbos žinios šiandien privalomos. Ypač iš pretendento į vadovaujantį postą tikimasi ne tik puikaus anglų kalbos žinojimo, bet ir gebėjimo bendrauti mažiausiai dar viena užsienio kalba. Gebėjimas kalbėti retesne kalba konkurencinėje erdvėje tampa didžiuliu pranašumu. Jau šiandien vis svarbesnės tampa tokios kalbos kaip japonų, portugalų, ispanų, prancūzų ir vokiečių.

Viekšnių gimnazijos mokiniai sėkmingai žengia daugiakalbystės link ir įgauna galimybę patirti daugiakalbio Europos piliečio sėkmę. Viekšnių gimnazijai tapus tarptautinio vokiečių kalbos diplomo mokykla, gimnazija tapo matoma ne tik respublikinėje, bet ir tarptautinėje erdvėje.

Tik prasidėjus naujiems mokslo metams keturiolikai antrų–trečių gimnazijos klasių mokinių buvo įteikti tarptautiniai vokiečių kalbos pirmo lygio diplomai DSD 1 bei pažymėjimai, patvirtinantys mokinio kalbos gebėjimo lygį skaitymo, klausymo, rašymo ir kalbėjimo srityse. Diplomai galioja visose vokiškai kalbančiose šalyse ir suteikia teisę jose mokytis bei studijuoti. Abiturientai, nusprendę laikyti valstybinį vokiečių kalbos egzaminą, nuo jo gali būti atleidžiami, pateikus DSD1 diplomą, kuris atestate virsta 35 nacionalinio egzamino balais.

Kai kurie abiturientai šiandien kantriai ir intensyviai siekia antrojo lygio diplomo. Tarptautinis egzaminas šiais metais vyks neįprastai anksti – lapkričio 30 dieną. Laikys jį viso pasaulio moksleiviai vienu metu. Jei pavyks mūsų gimnazijos abiturientams sėkmingai įveikti egzaminui keliamus labai aukštus kalbos žinojimo reiklavimus, jie užsitikrins 85–100 nacionalinio egzamino balus.

     Daug susidomėjimo ir susižavėjimo sulaukė Viekšnių gimnazijos mokinių dalyvavimas Vokietijos ambasados Lietuvoje inicijuotame projekte „Buddy Baeren“. Po sėkmingo kalėdinių atvirukų projekto mūsų mokiniai gavo pasiūlymą išmarginti lietuviškais bei vokiškais motyvais 2 metrų ūgio meškiną – Buddy Bär. Pateikus eskizus profesionaliai dailininkų vertinimo komisijai, geriausiu pripažintas Viekšnių gimnazijos trečiokės gimnazistės Vaivos Bertulytės projektas. Po kruopštaus darbo, kuris tęsėsi vos ne visą rugpjūtį, viekšniškių tapytas meno kūrinys pasiekė Vilnių. Vokietijos vienybės dienos proga Valdovų rūmuose gausiai susirinkusiai auditorijai Buddy Bär buvo iškilmingai pristatytas. Asmenišku ambasadorės J. Schmitz kvietimu renginyje dalyvavo Viekšnių gimnazijos direktorius R. Gricius, projektą koordinavusi dailės mokytoja J. Parieštienė, vokiečių k. mokytoja G. Plūkienė, dailininkė V. Bertulytė ir jai talkinusios bendramokslės. Šiuo metu viekšniškis meškinas lanko įvairias Vilniaus ir jo apylinkių vietas, o pavasariop saugiai apsistos prie Vokietijos ambasados arba ambasadorės rezidencijos įėjimo Vilniuje.

Šio rudens pirmuosius darbo mėnesius vainikavo gausūs, su dideliu pasisekimu per visą Lietuvą praūžę vokiečių kalbos dienos „Ö kaip vokiškai?“ renginiai. Viekšnių gimnazija aktyviai įsijungė į renginių sūkurį, pakvietusi savo penktokus susipažinti su vokiečių kalba per interaktyvią vokiečių kalbos pamoką. Dainuodami ir žaisdami vaikai išmoko ne tik pirmuosius vokiškus žodžius, bet ir ištisas frazes.

Buvę mūsų gimnazijos mokiniai aktyviai įsitraukia į projektinę veiklą, kuri neleidžia jiems pamiršti vokiečių kalbos. Džiugilė Kersnauskaitė tapo respublikinės vokiečių kalbos dienos „Ö kaip vokiškai?“ veidu. Ji atliko renginio ambasadorės vaidmenį ne tik puikuodamasi ant reklaminių plakatų, bet ir dalindamasi mintimis apie savo sėkmę, kurią patyrė mokydamasi vokiečių kalbos.

Gilma PLŪKIENĖ

Vokiečių kalbos mokytoja ekspertė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode